logo stempel
op
   
 
  nl fr de en  
   
   
 
  Bereikbaarheid
  Openingsuren
  Toegangsprijzen
  Combitickets voor groepen
  Museumcafetaria  
  Kalender  
  Jaarabonnementen  
  B-dagtrips  
  Huisreglement  
     
     

.

Spelletjesnamiddag: Spelen met taal

Zondag 10 maart & zondag 24 maart van 13u30 tot 16u30

Welk woord begint met een ‘s’ en eindigt op ‘pelen’? Spelen natuurlijk! Spelen is de ideale pauze bij het lezen van een boek! Spelen oefent bovendien ons taalgevoel zonder dat we het zelf beseffen, ideaal toch? Ontdek onze leuke taalspelletjes tijdens deze spelnamiddag. Leef je uit met Pim, pam, pet of Scrabble en Rad van Fortuin!

Deze activiteit wordt georganiseerd in het kader van Jeugdboekenmaand (1-31 maart) georganiseerd door Iedereen Leest met als thema Sport en Spel.

Workshop: Bouw mee aan een grote LEGOkaart met de landen van de EU

Dinsdag 2 april, woensdag 3 april, donderdag 4 april, dinsdag 9 april, woensdag 10 april, donderdag 11 april om 13u30 en 15u

Ben je een echte LEGOfan? Goed nieuws, tijdens de bouwworkshop bouw je mee aan een grote kaart van de landen van de Europese Unie. De kaart wordt 6,5 vierkante meter groot, zal bijna 40 kg wegen en bestaat uit bijna 100.000 LEGOdots!

Deze kaart maakt deel uit van de tentoonstelling PlayZone Europe.
In het voorjaar van 2024 wordt België voorzitter van de Raad van de Europese Unie. Mechelen organiseert een groots cultureel en maatschappelijk festival ‘Construct Europe’ om dit voorzitterschap in de kijker te zetten. In het kader van dit stadsfestival loopt in Speelgoedmuseum Mechelen de tentoonstelling 'PlayZone Europe' van 6 januari tot 31 mei 2024.  

De totstandkoming en uitwerking van deze workshop gebeurt met de medewerking van LEGOfanaat Hans Demol uit Kortenberg. Hans heeft al meerdere kunstwerken met deze steentjes op zijn palmares staan.

Deze workshops duren een uurtje en zijn geschikt voor gezinnen met kinderen van 7 tot 12 jaar. 
Vooraf inschrijven is verplicht: reservatie@speelgoedmuseum.be

Iedereen speelt!

Vanaf 6 december 2022

Met welk speelgoed en welke videogames werd er vroeger het meest gespeeld? Wat zijn momenteel de populairste spellen? Door middel van een grootschalige bevraging willen we hier een beter zicht op krijgen. Via een leuke en laagdrempelige digitale tool kan je een winkelkarretje vullen met jouw favorieten. Aan het einde kom je te weten welk spelerstype je bent. Spelers van alle leeftijden en achtergronden kunnen participeren, dus ook volwassenen! Doe de test en kom te weten welk spelerstype jij bent. En pssst: vergeet jouw resultaat niet te delen op sociale media.


Surf naar www.iedereenspeelt.be, of scan deze QR code:

Tijdelijke opstelling: Ridders & Prinsessen

Vanaf 27 maart 2021 tot heden

Meisjes spelen met poppen, jongens soldaat. Het is een cliché dat al eeuwen meegaat. De wereld van ridders en prinsessen is al lang een immens populair onderwerp in speelgoed. Fabrikanten spelen in op de stereotiepe voorliefdes van meisjes voor prinsessen en van jongens voor ridders. Wat zegt het over hedendaagse genderrollen?

Ook bekende speelgoedmerken zoals LEGO, Playmobil en Barbie gaan hierin mee en bieden elk verschillende sets van burchten en kastelen, ridders en prinsessen aan. Tijdens de tentoonstelling tonen wij u van deze merken bruiklenen en een aanzienlijke selectie uit de eigen collectie. Dat en nog veel meer kan je komen ontdekken op onze 'Ridders & Prinsessen' expo.

Focus-expo: Op roadtrip met oldtimers

Vanaf 5 december 2020 tot heden

Ga mee op Europese roadtrip doorheen de uitgebreide verzameling miniatuurauto’s van Eddie De Cuyper.

Zijn collectie bestaat uit een combinatie van speelgoedwagens (Dinky Toys, Norev, Schuco ..) en echte collector's items.
We starten bij enkele bijzondere reeksen gebaseerd op Belgische stripverhalen: Kuifje, Robbedoes en Blake & Mortimer. We reizen verder langs Frankrijk, Italië, Duitsland en Zweden en steken daarna het kanaal over naar het Verenigd Koninkrijk! Ontdek onderweg de waanzinnig mooie miniatuurauto’s en het persoonlijke verhaal van Eddie De Cuyper.

Meer over Op roadtrip met oldtimers

 

 

Steun het Speelgoedmuseum!