logo stempel
op
   
 
  nl fr de en  
   
   
 
  Bereikbaarheid
  Openingsuren
  Toegangsprijzen
  Combitickets voor groepen
  Museumcafetaria  
  Kalender  
  Jaarabonnementen  
  B-dagtrips  
  Huisreglement  
     
     

.

Iedereen speelt!

Van dinsdag 6 december t.e.m. eind februari

Met welk speelgoed en welke videogames werd er vroeger het meest gespeeld? Wat zijn momenteel de populairste spellen? Door middel van een grootschalige bevraging willen we hier een beter zicht op krijgen. Via een leuke en laagdrempelige digitale tool kan je een winkelkarretje vullen met jouw favorieten. Aan het einde kom je te weten welk spelerstype je bent. Spelers van alle leeftijden en achtergronden kunnen participeren, dus ook volwassenen! Doe de test en kom te weten welk spelerstype jij bent. En pssst: vergeet jouw resultaat niet te delen op sociale media.


Surf naar www.iedereenspeelt.be, of scan deze QR code:

Krokuskriebels: Nicky maakt zich klaar voor het gemaskerd dierenbal

Van zaterdag 18 februari tot en met zondag 26 februari

Het Speelgoedmuseum organiseert binnenkort een gemaskerd dierenbal. Nicky is dol op dieren én op verkleden. Na lang twijfelen heeft ze beslist in welk dier ze zich zal verkleden. In haar enthousiasme heeft ze echter de verkleedkleren overal laten rondslingeren. Helpen jullie mee zoeken? Als jullie haar verkleedkleren gevonden hebben, ontdekken jullie in welk dier Nicky zich zal verkleden.

Jullie ontvangen een formulier aan de balie. Voor vragen of extra info kunnen jullie terecht bij onze gastvrouw of -heer. Je herkent hen aan hun badge van het Speelgoedmuseum.

De zoektocht is geschikt voor gezinnen met kinderen (met een mentale leeftijd) van 4 tot 10 jaar. Je kan kiezen tussen een zoektocht waarbij je moet aanduiden of een zoektocht waarbij je moet schrijven.


Krokuskriebels: Maak een beestige blaasraket!

Van maandag 20 februari tot en met vrijdag 24 februari

Euh, hebben jullie ook vliegende dieren gespot? Nee, jullie waren niet aan het dromen. Sommige dieren van het Speelgoedmuseum kunnen wel degelijk vliegen! Knutsel een blaasraket en lanceer je dieren naar de ruimte. Wie lanceert ze het verst?

De begeleider helpt jullie graag, maar jullie krijgen ook een overzichtelijk stappenplan zodat jullie zelfstandig aan de slag kunnen.

De workshop is geschikt voor gezinnen met kinderen (met een mentale leeftijd) van 4 tot 10 jaar. De workshops starten om 13u30 en om 15u. Vooraf inschrijven is verplicht. Dit kan per mail: coordinatie@speelgoedmuseum.be of telefonisch (015/55 70 75).

Wordt extra voorzien:
- Stappenplan van de knutselactiviteit
- Duoschaar, schaar met veertje en prikkers
- Aparte tafels, zodat je rustig aan de slag kan, samen met je gezin
- 2 begeleiders, zij helpen je graag verder tijdens de workshop

Wegens succes verlengd! My Little Pony: 40 jaar magie

Vanaf 24 juni 2022 t.e.m. 26 februari 2023

Bezoek de nieuwe tijdelijke tentoonstelling My Little Pony: 40 jaar magie vanaf 24 juni in het Speelgoedmuseum!

Ontdek de voorloper 'My pretty pony' uit 1981. Laat je meeslepen door de fantasiewerelden van de kleurrijke pony's. Deze werden vanaf 1982 door Hasbro geproduceerd en een jaar later op de markt gebracht. Dankzij de uitgebreide privécollectie van verzamelaarster Mande Walschot beleef je een nostalgische reis en zie je de pony's evolueren doorheen de tijd.

De speelelementen maken de My Little Pony expo tot een speelse ervaring vol magie voor het hele gezin.

Rondleiding Erfgoeddag: Bijzondere verhalen over beestig speelgoed!

23 april 2023 om 9u30 en om 11u

Knuffeldieren, miniatuurboerderijen, dierentuinen. Heb jij al kennisgemaakt met de beestige collectie van het Speelgoedmuseum? Wist je dat speelgoed onze veranderende relatie met de natuur weerspiegelt?

Duik de speelgoedjungle in met onze gids en slinger tussen de speelse dierenverhalen! Spring van de oudste bikkels die werden gemaakt schapenkootjes naar de middeleeuwse ballonnen. Glij langs onze uitgebreide dierenwereld vol knuffelberen en sluip voorbij de speelgoeddieren. Krijg jij al zin in deze beestige rondleiding?

Wanneer: 23 april om 9u30 en om 11u
Duur: 1 uur
Reserveren: vooraf inschrijven via deze link of educatieve2@speelgoedmuseum.be (tot en met 16 april)

Tijdelijke opstelling: Ridders & Prinsessen

Vanaf 27 maart 2021 tot heden

Meisjes spelen met poppen, jongens soldaat. Het is een cliché dat al eeuwen meegaat. De wereld van ridders en prinsessen is al lang een immens populair onderwerp in speelgoed. Fabrikanten spelen in op de stereotiepe voorliefdes van meisjes voor prinsessen en van jongens voor ridders. Wat zegt het over hedendaagse genderrollen?

Ook bekende speelgoedmerken zoals LEGO, Playmobil en Barbie gaan hierin mee en bieden elk verschillende sets van burchten en kastelen, ridders en prinsessen aan. Tijdens de tentoonstelling tonen wij u van deze merken bruiklenen en een aanzienlijke selectie uit de eigen collectie. Dat en nog veel meer kan je komen ontdekken op onze 'Ridders & Prinsessen' expo.

Focus-expo: Op roadtrip met oldtimers

Vanaf 5 december 2020 tot heden

Ga mee op Europese roadtrip doorheen de uitgebreide verzameling miniatuurauto’s van Eddie De Cuyper.

Zijn collectie bestaat uit een combinatie van speelgoedwagens (Dinky Toys, Norev, Schuco ..) en echte collector's items.
We starten bij enkele bijzondere reeksen gebaseerd op Belgische stripverhalen: Kuifje, Robbedoes en Blake & Mortimer. We reizen verder langs Frankrijk, Italië, Duitsland en Zweden en steken daarna het kanaal over naar het Verenigd Koninkrijk! Ontdek onderweg de waanzinnig mooie miniatuurauto’s en het persoonlijke verhaal van Eddie De Cuyper.

Meer over Op roadtrip met oldtimers

 

 

Steun het Speelgoedmuseum!