op
   
 
  nl fr  
   
   
 
  Spelateliers lager onderwijs
  Secundair en hoger onderwijs
  Lesmappen
  Doebladen
  Combitickets voor scholen  
   
     
     
     


Actieve rondleiding in het kader van de expo 'PlayZone Europe' voor Lager en Secundair Onderwijs (€ 35)

In het voorjaar van 2024 neemt België het voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie op. Mechelen organiseert een groots cultureel en maatschappelijk festival ‘Construct Europe’ om dit in de kijker te zetten. Speelgoedmuseum Mechelen doet natuurlijk ook mee en pakt uit met de tentoonstelling 'PlayZone Europe' van 6 januari tot 31 mei 2024. 

Dit is een unieke kans om het thema Europa op een toegankelijke manier te ontdekken met jouw klas. Aan de hand van een overzichtstentoonstelling van speelgoed uit heel Europa en boeiende verhalen over spel en spelen ontdekken jullie meer over de landen die tot de Europese Unie behoren.

Verder voorzien we ook een aangepaste rondleiding. Samen met de gids komen jullie algemeen te weten wat de Europese Unie doet en specifiek ook op vlak van speelgoed. Hoe wordt ervoor gezorgd dat het speelgoed veilig is voor het op de markt komt? Op welke manier wordt dit getest? We denken tot slot samen na hoe we het speelgoed en het spelen in het algemeen nog beter kunnen maken binnen de Europese Unie. 

Deze expo is uitermate geschikt voor leerlingen van het 4de tot 6de leerjaar lager onderwijs en de 1ste graad van het secundair onderwijs. Maar de expo is zeker ook toegankelijk voor jonger of ouder. Een groep wordt beperkt tot maximum 20 leerlingen per gids.
De rondleiding duurt 1 uur en kost 35€ bovenop het museumbezoek.

Boek je rondleiding door een mail te sturen naar reservatie@speelgoedmuseum.be

Actieve rondleiding voor Secundair Onderwijs (€ 35)
Onder begeleiding van een gids brengen leerlingen van het Secundair Onderwijs een bezoek aan een aantal afdelingen van Speelgoedmuseum Mechelen. Vooraf kan besproken worden welke thema’s aansluiten bij of interessant zijn voor hun opleiding. Het belooft een interactieve rondleiding te worden. Boeiende informatie omtrent de historische, economische, maatschappelijke en culturele achtergrond van de tentoongestelde voorwerpen wordt afgewisseld met demonstratie en het zelf uitproberen van minder bekende spelletjes.


Rondleiding op maat van het Hoger Onderwijs (€ 35)
Studenten Hoger Onderwijs, in het bijzonder zij die een lerarenopleiding volgen, moeten tijdens een stage vaak een studiebezoek of schoolreis organiseren. Tijdens een aangepast programma krijgen ze de kans om de educatieve werking van Speelgoedmuseum Mechelen beter te leren kennen.

Een medewerk(st)er van de educatieve dienst, vertrekkend vanuit de eigen ervaring, loodst de studenten doorheen de boeiende wereld van spel en speelgoed. Tijdens de rondleiding vertelt de gids op welke wijze kinderen een museumbezoek en deelname aan een spelatelier beleven.

Een inleefmoment laat de studenten zelf ervaren wat een spelatelier inhoudt. Ze verplaatsen zich in de leefwereld van de jonge museumbezoekers en proberen zelf een aantal spelletjes uit.