logo stempel
op
   
 
  nl fr de en  
   
   
 
  Archief
   
   
   
     
     
     
     
     

1 2 3 4... Speelgoed van papier

;

PAPIER-MACHE VROEGER EN NU

Van 29 september 2011 tot 26 februari 2012 liep in het Speelgoedmuseum ‘1 2 3 4... Speelgoed van papier! Papier-maché vroeger en nu’. De tentoonstelling toonde niet alleen speelgoed, je kan er ook de sprookjesachtige figuren van Micheline Vandervreken bewonderen. Wie ooit zelf eens geknutseld heeft met papier-maché, weet dat je met goedkope basisproducten, papier en lijm, heel wat leuke creaties kan maken!


Ben je benieuwd wat je met papier en wat lijm allemaal kan creëren? De tentoonstelling “1 2 3 4... Speelgoed van papier” toont de wondere wereld van creatief talent Micheline Vandervreken. Je fantasie wordt geprikkeld tijdens je ontdekkingstocht doorheen de tentoonstelling en je bevindt je in een sprookjeswereld vol idyllische taferelen en knotsgekke sprookjesfiguren.
Het Speelgoedmuseum maakt van deze gelegenheid gebruik om het mooiste speelgoed gemaakt uit papier-maché uit de collectie in de kijker te zetten: soldaatjes, diertjes, poppen, poppenkastpoppen en paardjes op wielen.

 

WAT IS PAPIER-MACHÉ?
De Franse term papier-maché betekent letterlijk ‘gekauwd papier’. Het is een techniek waarbij men werkt met papier dat gedrenkt is in een oplossing van water en lijm.
Papier is echter niet het enige basismateriaal. In papier-maché kunnen verschillende grondstoffen verwerkt worden, zoals textiel, hout, stro, kalk, klei, meel, ... De benaming is misleidend. Het omvat immers ook materialen waar nauwelijks of geen papier aan te pas komt. In ons taalgebruik slaat de term op alle materialen op basis van een pap of pasta.
De zoektocht naar meer stevigheid en houdbaarheid levert steeds nieuwe recepten op. Een gevolg daarvan echter is dat papier steeds minder als basisgrondstof gebruikt wordt.

 

 


SPEELGOED VAN PAPIER

Omdat het zo een makkelijk en stevig product is, komen we ook in de speelgoedgeschiedenis het gebruik van papier-maché vaak tegen. Een mooie gelegenheid om poppen, soldaatjes en dieren in papier-maché uit de eigen collectie van het Speelgoedmuseum in de kijker te zetten!
Vanaf de 15de eeuw gebruikte men in Europa papier-maché. De techniek kende heel wat toepassingen. Het werd gebruikt voor toneeldecors, architectuurdecoraties, meubels, maskers en natuurlijk ook speelgoed. De eerste poppenhoofden werden gemaakt met een mengsel bestaande uit papierpulp, plaaster en klei.
In de 19de eeuw hanteerde men papier-maché massaal als basis voor speelgoed. Om speelgoed te produceren in grote aantallen, gebruikten de fabrickanten meestal gietvormen en mallen. Poppen, soldaatjes en dieren in papier-maché werden vanaf 1920 in heel Europa in grote aantallen vervaardigd. De opkomst van kunststoffen vanaf 1950 was het begin van de teloorgang van het gebruik van papier-maché als basisproduct voor speelgoed.