logo stempel
op
   
 
  nl fr de en  
   
   
 
  Archief
   
   
   
     
     
     
     
     

Speelgoedrages!

 

 

Iedereen kent ze wel: tamagotchi’s, knikkers, Pokémonkaarten of botsballen,… die mee in de boekentas gingen om trots te tonen of zelfs te ruilen op school. Wat was de voorbije decennia populair op de speelplaats én in de speelgoedkast? Wat was hét hebbeding waaraan jij als kind niet kon weerstaan? In het Speelgoedmuseum kan je de herinneringen aan je favoriete rage nieuw leven komen inblazen bij een bezoek aan de tentoonstelling ‘Speelgoedrages!’


In het kader van 30 jaar Speelgoedmuseum Mechelen, pakt het museum uit met de tentoonstelling ‘Speelgoedrages!’ Wat was dé rage in de jaren 1950? En welke topper zorgde voor een heuse hype in de jaren 1970? Kom het te weten in de nieuwe tentoonstelling 'Speelgoedrages!'.


De tentoonstelling geeft je, in een chronologisch overzicht, een beeld van de bekendste rages en toppers van de jaren 1950 tot op de dag van vandaag. Elk decennium komt aan bod en wordt getypeerd door de belangrijkste rage uit de periode. Zo springt er in de jaren 1950 vooral de hoelahoep uit, in de jaren 1960 was iedereen dan weer zot van de scoubidou en in de jaren 1970 waren de klikklakballen hét hebbeding. Voor de jaren 1980 wordt de populaire Rubik’s kubus als superrage naar voren geschoven, in de jaren 1990 gingen er miljoenen zakjes chips over de toonbank enkel en alleen voor de gratis flippo die er bij zat, alfsluiten wordt gedaan met de jaren 2000 waarin de beyblades als typerende rages voor dit decennium naar voor wordt geschoven.
Ook echte speelgoedtoppers zoals Barbie of Twister, die je ook vandaag nog in vele speelgoedkasten kan terugvinden, ontbreken niet op deze nostalgische trip. Korte fragmentjes van populaire reclamefilmpjes, tv-series of films vervolledigen het sfeerbeeld van de tijd van toen.


EEN TRIP VOL HERINNERINGEN

Naast het speelgoed, zijn het vooral ook de herinneringen die tot de verbeelding zullen spreken bij een bezoek aan deze tentoonstelling. Herinneringen aan het speelgoed dat je zelf had of zo graag wou hebben, herinneringen aan leuke momenten uit je kinderjaren die plots weer bovenkomen. Het is net dat waar het museum met deze tentoonstelling op mikt. Het Speelgoedmuseum is in 30 jaar nog steeds hét gezinsmuseum bij uitstek, een museum voor het hele gezin van grootouder tot kleuter. Een bezoek aan de tentoonstelling moet de bezoekers aan het vertellen brengen. Ouders die hun kinderen vertellen hoe gevaarlijk die klikklakballen wel niet waren en hoe blauw hun armen zagen, grootouders die vertellen dat hun knieën vaak kapot waren van het knikkeren op de grond en kinderen die aan (groot)ouders trachten uit te leggen hoe je met de beyblades speelt, enzovoort. De tentoonstelling wil een aanzet zijn om verhalen en herinneringen weer op te rakelen en met elkaar te delen.

 

IN DE TENTOONSTELLING

Omdat de herinneringen zo belangrijk zijn heeft het museum mensen van alle decennia geïnterviewd over hun ervaringen en herinneringen aan populaire rages en toppers uit hun eigen kindertijd. Herinneringen die mogelijk ook bij jou het “Ah ja, dat ken ik nog–gevoel” naar boven halen.
De rages en toppers staan centraal, maar daarnaast wordt de aandacht ook gevestigd op de evolutie die spellen in de loop der jaren ondergingen. Denk hierbij maar aan Monopoly. Tegenwoordig kan je het spel zelfs met een bankkaart spelen!
Bovendien krijg je in de tentoonstelling de kans om zelf te hoelahoepen, met scoubidou te vlechten, twister te spelen, het raadsel van de Rubik’s kubus op te lossen of je uit te leven op Playstation en Wii.
Tot slot kan je je kennis testen over de speelgoedrages met een quiz.

 

SPEELGOEDRAGES DOORHEEN DE TIJD

JAREN 1950
Wie denkt dat rages een fenomeen van de laatste decennia was, heeft het mis. Reeds in de jaren 1950 was er al sprake van een zeer gekende speelgoedrage, de hoelahoep. Voorstellingen met hoelahoeps in het Amerikaans Theater tijdens Expo ’58, ontketenden ook bij
Men schat de productie van de hoelahoep in de V.S. in 1958 alleen al ongeveer 100 miljoen exemplaren bedroeg. Ook in Europa werden miljoenen hoelahoeps vervaardigd.

JAREN 1960
Scoubidou was hét hebbeding in de jaren 1960. Met de soepele, ronde, holle plastic draadjes kon je bijvoorbeeld sleutelhangers, vriendschapsbandjes enz. maken. Ook het balvangertje en de superbal waren in die tijd erg in trek bij kinderen.
In de Verenigde Staten is het spel bekend onder de naam ‘Boondoggle’, wat staat voor een nutteloze en tijdrovende bezigheid.

 

 

JAREN 1970
In de jaren 1970 waren blauwe polsen een fenomeen onder de jongeren. Oorzaak waren de populaire klikklakballen. Ook de kangoeroebal, speedball, traproller en het skateboard stonden toen op ieders wenslijstje.
Klikklakballen verdwijnen vrij snel, omdat ze relatief gevaarlijk zijn. Pijnlijke, blauwe polsen en zelfs blauwe ogen zijn niet uitzonderlijk! Sommigen omschrijven dit speelgoed zelfs als ‘Polskrakers’.

 

JAREN 1980
De Rubik’s kubus zorgde in de jaren 1980 wereldwijd voor een hype. Ander geliefd speelgoed waren de lolobal en de skip-ball. Iconen van de jaren 1980 zijn E.T. en de videospelpersonages Mario en Pac man.
Het wereldrecord werd verschillende malen verbroken en de teller staat sedert 2011 op 5 seconden en 66 honderdsten!

 

 

JAREN 1990
De gekte rond de flippo heerste in de jaren 1990. Kinderen verzamelden Pokémonkaarten, trollen, fopspenen. De Furby en de Tamagotchi zijn dan weer typische voorbeelden van steeds meer interactieve elektronica.
De flippo werd in 1995 uitgebracht op de Belgische en Nederlandse markt en was gratis te vinden in zakken chips. Opvallend was dat in de buurt van grootwarenhuizen vaak chipszakjes te vinden waren waarvan nauwelijks was gegeten. De flippo’s werden er uiteraard wel uitgehaald!

 

JAREN 2000
Met Beyblade en Bakugan is de Japanse anime steeds vaker de bron voor nieuwe rages (zie ook Pokémon in de jaren 1990). Of wie heeft nog niet met de Wii gespeeld of met andere interactieve speeltjes op smartphone of tablet?
De Beyblades zijn geïnspireerd op de oorspronkelijke Japanse tollen of beigoma’s. Deze tollen met een diameter van 3 cm waren reeds populair in de 17de eeuw.